Kilka słów na temat fartucha

15:24 Jolanta Konieczny 0 Comments

Fartuch używany jest w wielu branżach, a często stanowi nawet ich niezbędny element. Dlaczego? Krótkie i zwięzłe wyjaśnienie przeczytacie właśnie w tym artykule. Dowiecie się, jakie są rodzaje fartuchów, a także jakie role spełniają.

CZYM JEST FARTUCH?

Fartuch jest to ubranie wierzchnie, które sprawuje funkcję ochronną. Zazwyczaj zakłada się go na pozostałe ubrania (dokładnie tak, jak kurtkę). Fartuchy wyróżnia się ze względu na materiał, z którego zostały uszyte, a także krój. W niektórych branżach muszą one bowiem wyglądać niczym zimowy płaszcz (sięgać aż do kolan), w innych zaś są przewiązane przez szyję, bądź biodra stanowiąc ochronę przed możliwymi zabrudzeniami ubrań znajdujących się pod nimi.

Istnieje wiele rodzajów fartuchów, które wyróżnia się ze względu na czynności, jakie się w nim wykonuje. Nawet zwykły fartuch lekarski różni się od fartucha zakładanego przez chirurgów podczas operacji, to tym bardziej zasadnicze różnice można dostrzec między fartuchami zakładanymi przez przedstawicielami innych branży.
RODZAJE FARTUCHÓW:
- fartuch fryzjerski - chroni ubranie fryzjera przed farbami, czy innymi preparatami nakładanymi na włosy Klientów, a także stanowi o prestiżu danego salonu fryzjerskiego, w szczególności, gdy jest dobrze dopasowany i posiada elegancki design.
- fartuch lekarski - stanowi element rozpoznawczy każdego lekarza. Nie tylko chroni jego ubranie przed zabrudzeniami, ale także pozwala rozróżnić go od pacjentów.
- fartuch chirurgiczny - to zawsze fartuch jednorazowego użytku. Musi on być jałowy i dobrze zdezynfekowany tak, by na salę operacyjną nie wnieść żadnych niepożądanych zarazków. Rzecz jasna stanowi on także ochronę dla chirurga.
- fartuch kuchenny - chroni ubranie przed zabrudzeniem składnikami używanymi w kuchni, a także przed ich trwałym uszkodzeniem (np. spowodowanym odpryskującym olejem).

- fartuch gastronomiczny - najczęściej przewiązywany jest przez kelnerki w pasie, posiada z przodu kieszonkę, w której kelnerki trzymają notesik z długopisem do zapisywania zamówień, a także zdobyte napiwki. Takie fartuszki tworzą swego rodzaju dresscode danej restauracji i świadczą o jej profesjonalizmie oraz stosowaniu się do podstawowych wytycznych zasad higieny, obowiązujących w tego typu działalnościach.

Wszystkie fartuchy, niezależnie od rodzaju powinny wyróżniać się niesamowitą wygodą w użytkowaniu. Tak więc nie mogą ograniczać swobody ruchów, ani zbytnio uciskać w żadnym miejscu.

0 komentarze: